3 innovaties die de fotografie wereld op de kop kunnen zetten

Waar we honderd jaar geleden nog met moeite kleurenfoto´s konden schieten hebben we vandaag de dag camera´s met technologieën waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Ultra HD 4K video´s opnemen, foto´s posten naar Facebook en zelfs GPS locaties toevoegen aan je foto´s, het is tegenwoordig allemaal mogelijk met de nieuwste camera´s.
Maar hoe zit het met de toekomst? Waar zitten we over een jaartje of 5 met de fotografie? Hieronder hebben wij de 3 spannendste en meest vooruitstrevende innovaties op het gebied van fotografie voor je op een rijtje gezet:

1.     Vloeibare lenzen

Hoeveel wij ook als fotografen van nieuwe en dure lenzen houden, feit blijft dat ze niet altijd even praktisch zijn. Telelenzen zijn al gauw heel zwaar (en duur) terwijl een gouwe ouwe nifty fifty niet altijd is opgewassen tegen een stootje. Stel je nu eens een lens voor die niet gemaakt is van glas, maar van een vloeistof. Je leest het goed, momenteel zijn er lenzen in ontwikkeling die gebruik maken van een speciale vloeistof om beeld te projecteren op een sensor.

De mogelijkheden van zulke vloeibare lenzen zijn eindeloos. Door een kleine elektrische lading door de vloeistof te jagen kun je het oppervlakte zo vervormen dat je haarscherpe beelden te zien krijgt. Dit betekend in theorie dat het mogelijk is om een zoom-lens te maken zonder een complex mechanisme in te bouwen. Hoewel de ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat hebben verschillende grote namen (Sony, Canon, Olympus) al patenten aangevraagd voor camerasystemen die gebruik maken van vloeibare lenzen.

2.     Pixels zijn verleden, foto’s met lichtstralen

De grootste fotografie fanaten hebben er vast wel eens over gelezen, de nieuwe Lytro Illum camera die beweert een compleet nieuwe manier van fotografie naar de markt te brengen. En geef ze eens ongelijk. De technologie die in de camera wordt gebruikt zorgt ervoor dat menig fotograaf zich even goed achter de oren kan krabben. De Lytro maakt namelijk geen gebruik van pixels, maar van zogenaamde Light Arrays om foto’s te maken. In plaats van lichtpuntjes op te vangen op de sensor meet de camera voor een korte tijd hele lichtstralen die op de sensor vallen.

Wat betekent dit in de praktijk? Het betekent dat je met één druk op de knop ‘alle mogelijke varianten van een foto’ kan maken. Om het nog concreter te maken; met de Lytro kun je foto’s maken waarmee je achteraf overal op het plaatje kan scherpstellen, natuurlijk kunt over- en onderbelichten en zelfs de foto van verschillende perspectieven kunt bekijken.

Klinkt ongelooflijk toch? Neem zelf hieronder maar een kijkje:

3.     Camera Apps

Wie dacht dat telefoons de enige apparaten waren die met de dag slimmer worden heeft het mis. De nieuwste camera’s hebben vandaag de dag talloze mogelijkheden zoals internet connectie en Bluetooth verbinding maken met je telefoon of computer. Hiermee wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om applicaties en functies te gaan schrijven voor de camera´s van de toekomst. Momenteel gebeurt dit vooral door de fabrikant, met enkele uitzonderingen daar gelaten. Maar wanneer de ´gewone gebruiker´ toegang krijgt tot het manipuleren van de software waarop de camera draait voorzien we een ware revolutie zoals we die ook bij de smartphone zagen met de opkomst van de eerste iPhone. Denk bijvoorbeeld aan gloednieuwe Lumera die je fotocamera in een klap een stuk slimmer maakt.