Innovatie dé sleutel tot economisch succes! 3 ontwikkelingen op een rij

130930_Banner_InnovatieDe wereld verandert in hoog tempo. Om mee te gaan met maatschappelijke ontwikkelingen moet Nederland blijven innoveren. Nederlanders klagen nog al eens dat er geen echt innovatie klimaat heerst in ons land. Toch moet Nederland hét innovatieland van de toekomst worden. Daarmee verzekeren we de kracht van onze economie en onze toekomstige welvaart. Maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, individualisering en vergrijzing brengen namelijk een enorme hoeveelheid vraagstukken met zich mee. Vraagstukken, waarbij zowel technische innovatie als procesinnovatie een grote rol in de oplossing kunnen spelen.

Ook bedrijven hebben belang bij innovaties. De snelle ontwikkeling van nieuwe technische toepassingen zorgt ervoor dat producten sneller verouderen dan tien jaar geleden. Iedere twee jaar – of sommigen onder ons zelfs ieder jaar – ruilen we onze smartphone in voor een nieuwe en met de opkomst van slimme apparaten kunnen we niet meer aankomen bij onze vrienden met een gewone koelkast of ouderwetse thermostaat. In de strijd om de consument moeten bedrijven zich dus blijven uitdagen. Het tekent onze samenleving en laat drie grote ontwikkelingen zien, die ieder kansen bieden voor economisch succes.

  1. Nederland moet mee met het veranderende innovatieklimaat.
  2. We moeten ons voorbereiden op regelgeving rondom slimme apparaten.
  3. Nederland moet meer doen om innovaties van eigen boden vast te houden.

Nederland moet mee met verandering in innovatieklimaat

In maart 2014 berichtte de NOS dat Nederland was gedaald op de Europese innovatieranglijst. Zweden, Denemarken, Duitsland, Finland en Luxemburg doen het dit jaar beter op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Ook de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) uitte kritiek op het innovatiebeleid van de regering. Er zou te weinig aandacht zijn voor de vraag waar Nederland in de toekomst haar geld mee moet verdienen. Ricardo Hausmann en César Hidalgo schrijven in het rapport How will the Netherlands earn its income 20 years from now? dat de Nederlandse economie sinds jaar en dag in sterke mate afhankelijk is van de export binnen Europa. Een zwakke Europese economie is een direct gevaar voor onze welvaart. In het rapport Naar een lerende economie schrijft de Raad dit jaar verder dat innovatie sterk veranderd (PDF) is sinds de jaren negentig, de hoogtijdagen van de Research & Development (R&D) afdelingen bij bedrijven. Was R&D in de twintigste eeuw de sleutel tot succesvolle innovatie, in de eenentwintigste eeuw is innovatie volgens de WRR een continu leerproces dat gebaseerd is op permanente interactie. Dé reden waarom Apple zich binnen relatief korte tijd zo sterk kon ontwikkelen met een klein R&D budget. Goed nieuws voor Nederland, want slimme mensen genoeg en we zitten graag voor een dubbeltje op de eerste innovatierij.

innovation-performance-2014

Voorbereiden op de komst van slimme koelkasten en zelfrijdende auto’s

Het is inmiddels breed bekend dat slimme apparaten in de toekomst een groot deel van onze dagelijkse bezigheden gaan overnemen. Zo sprak minister Asscher onlangs zijn zorgen uit over de robotisering van de samenleving en een baanloze toekomst. Niet alleen in de werksfeer, ook in de privésfeer zijn er talloze voorbeelden van innovaties die ons leven gaan veranderen. Denk daarbij aan de slimme koelkasten en zelfrijdende auto’s. In het Amerikaanse Nevada heeft de Google auto zonder stuurman nu al meer dan een miljoen kilometer op de openbare weg gereden, zonder ongelukken te maken, en door slimme koelkasten is zelf boodschappen doen verleden tijd. Ongelukken met deze innovaties werken tot nu toe vooral op de lachspieren, maar Nederland moet zich voorbereiden op de komst van deze nieuwe apparaten in ons land de komende jaren. Want wie is er aansprakelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk maakt of als een slimme koelkast per ongeluk 2000 eieren bestelt? Nu we zien dat deze apparaten steeds meer gebruikt worden door consumenten, moeten de overheid zorgen dat er beleid klaar ligt dat uitdagingen wat betreft aansprakelijkheid tackelt.

Innoveren en vasthouden

Ten derde moet Nederland zorgen dat de innovaties die er ontstaan worden vastgehouden. Zo staat ’s werelds grootste 3D-printerfabriek in New York, maar had deze zomaar in Nederland kunnen staan. Initiatiefnemer Shapeways kwam in 2017 namelijk voort uit een incubatorprogramma van Philips voor innovatieve producten. Nadat er in Nederland weinig animo bleek te zijn voor het ontwikkelen van 3D printing, nam initiatiefnemer Shapeways een uitvlucht naar New York. Het resultaat? Een fabriek bestiert door Nederlanders en een stukje Nederlandse trots in New York. Maar hoe mooi zou het geweest zijn als deze printerfabriek in Nederland had gestaan?


Kortom, Nederland is een vruchtbaar innovatieland waar met weinig middelen groot succes te halen is. We moeten het alleen wel willen. Om innovatie een essentieel deel van onze economie te maken moeten we op zoek naar de sleutel voor succes: meegaan met de tijd en successen koesteren.