Mooi groen is niet lelijk. Duurzame schoenen zijn hot!

Baskets-OAT-Shoes-1_zps42540c90Dat duurzaam leven een regelrechte trend is, is je vast niet ontgaan. We eten bewuster, dragen minder bont en gaan liever voor producten die niet door kinderhanden gemaakt zijn. Een goede ontwikkeling, die innovatie aanjaagt. Na food is het nu de beurt aan fashion om duurzamer te worden en verschillende innovatieve ontwerpen veroveren reeds de markt. Een mooi voorbeeld hiervan is de schoen van OAT. Deze schoenen zijn volledig van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt en kunnen dus met een gerust hart in de natuur worden achtergelaten. Sterker nog, als je ze achter laat in de natuur ontstaat er iets moois! In de zool van deze sneakers zijn namelijk zaden ingesloten, die loskomen wanneer de schoenen verteren. Langzaam maar zeker groeit er uit deze zaden een boom, die helpt om CO2 in de lucht op peil te houden.

Technische, duurzame innovatie in schoenen

Naast deze milieubewuste innovatie, zijn er ook innovaties die schoeisel op een technische manier duurzamer maken. Deze innovatie heeft te maken met nieuwe productietechnieken, die ervoor zorgen dat de schoen sterker is en dus langer meegaat. Een voorbeeld daarvan is de Nike Fly Knit. Nike ontwikkelde een innovatieve brei-techniek, die door een computer wordt aangestuurd. Deze brei-techniek zorgt ervoor dat de schoen aanvoelt als een sok. De achterliggende gedachte: hardlopers performen het beste als zij zich niet bewust zijn van de schoenen die ze aanhebben, dus maken we een schoen die zó licht is dat je hem bijna niet voelt. Klinkt simpel, maar techniek maakte dit pas kortgeleden mogelijk.

Overigens gaat deze schoen niet alleen langer mee en voelt hij licht aan, door het efficiënte productieproces wordt er ook minder restafval geproduceerd waardoor de schoenen duurzamer zijn dan veel andere sneakers. Bij de productie van de Fly Knit’s leidt dat tot een vermindering van afval van wel 80% ten opzichte van Nike’s andere modellen. Dezelfde techniek wordt ook toegepast op sommige Roshe Run en Kaishi Run modellen.

Ook 3D printen is duurzaam

Diezelfde vermindering in productieafval maakt dat ook 3D printen veel mogelijkheden biedt om producten duurzamer te produceren. Dat komt omdat het massaproductie tegengaat. Trendwatchers en futurologen voorspellen dat in de toekomst ieder huishouden een 3D printer in huis zal hebben, wat betekent dat zij een groot deel van de producten die zij voor hun levensonderhoud nodig hebben zelf kunnen produceren. Hier zijn geen grote merken en massa’s producten meer voor nodig, slechts een goed print ontwerp dat aan te passen is aan de wensen van de consument.

Op dit moment wordt er al volop geëxperimenteerd met 3D geprinte schoenen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Nederlands’ bekendste modeontwerpster Iris van Herpen en schoenenontwerper Rem D Koolhaas. Maar ook jonge ontwerpers als Chris van den Elzen experimenteren volop met 3D technieken. Zo maakt van den Elzen gebruik van emulsies die vervaardigd zijn uit PLO gemixt met hout en algen. Hoe gaaf en duurzaam zou het zijn als we hun ontwerpen thuis uit de printer kunnen laten rollen?

3D-printed-shoes-by-Iris-van-Herpen-and-Rem-D-Koolhaas-31

Duurzame mode, en daarmee ook schoenen, hebben nog vaak onterecht een wat stoffig imago. Met de opkomst van nieuwe productietechnieken wordt ook deze productietak echter steeds groener. Mooi groen is in de toekomst dan ook zeker niet lelijk. Sterker nog: duurzame schoenen zijn hot!