404

Page not found.

Go Pro Hero 5 met ingebouwde GPS ligt volgens geruchten dit jaar nog in de winkels

GoPro Hero 5

De laatste generatie van de razend populaire actiecamera uit de Go Pro Hero serie is ondertussen al twee jaartjes oud.

De Go Pro Hero 4 kwam in 2014 op de markt en tot op het heden hebben we nog geen opvolger in de Hero serie mogen begroeten. Maar daar komt volgens een reddit-gebruiker dit jaar nog verandering in!

Go Pro Hero 5

Volgens de geruchten komt de Hero 5 met een aantal nieuwe features zoals ingebouwde GPS en een betere en snellere camera dan zijn voorgangers.

Verder zou de interface van het apparaatje flink op de schop gaan en dat is wat we hieronder in het gelekte filmpje dan ook te zien krijgen.

Naar eigen zeggen is de nieuwe interface deel van het toekomstige promotie filmpje van de Go Pro Hero 5, maar gezien het hier nog om geruchten gaat raden we aan om al het nieuws omtrent de Hero 5 met een klein korreltje zout te nemen!

FCC registratie

En als de video nog niet genoeg bewijs is, dan hebben we tevens nog een nieuwe FCC registratie van Go Pro voor je in petto.

Voor de lezers die in het duister tasten, de FCC (Federal Communications Commission) is een Amerikaans overheids orgaan die alle apparaten met draadloze communicatie als het ware ‘test’ voordat ze mogen worden verkocht in de Verenigde Staten.

Over het algemeen wil een FCC registratie van een nieuw apparaat zeggen dat het betreffende apparaat binnen nu en een aantal maanden in de winkels zou moeten liggen!

Wanneer de Hero 5 precies in de schappen ligt is nog niet bekend, maar iets zegt ons dat we tijdens de aankomende feestdagen onze ogen goed open moeten houden ;-)

Onderzoekers maken per toeval accu die je in 1 minuut oplaadt!

Op de website van het bekende blad Nature vertellen Amerikaanse wetenschappers dat ze per ongeluk een nieuw soort accu hebben ontdekt die je in 1 minuut volledig kunt opladen!

aluminium-accu-met-lange-levensduur-in-1-minuut-opgeladen

Ander materiaal

De nieuwe accu is naar eigen zeggen gemaakt van aluminium waardoor deze een stuk goedkoper is dan veel hedendaagse accu’s.

Verder heeft de accu een hogere capaciteit, kan deze razendsnel worden opgeladen en is hij over het algemeen veel flexibeler dan bijvoorbeeld lithium-ion accu’s die momenteel heel populair zijn.

Volgens de onderzoekers is het ‘magische’ gedeelte achter de nieuwe accu is de samenwerking tussen de materialen zoals aluminium en grafiet. Beide zijn relatief goedkoop en makkelijk te vergaren.

Eerste stappen zijn gezet

Hoewel de ontdekking puur toeval was, wordt er al een hele tijd onderzoek gedaan naar een vervanging voor de hedendaagse lithium-ion batterijen, aldus de onderzoekers.

De batterijen die door Stanford University zijn ontwikkeld mogen dan wel veel voordelen hebben ten opzichte van huidige accu’s, maar het kan nog een aantal jaren duren voordat we daadwerkelijk met dit soort technologie aan de slag kunnen.

Voordat een dergelijke ontwikkeling  zich een weg weet te banen naar grote industrieën zoals de smartphone en laptop-industrie en zich uiteindelijk bij de consument terecht komt moet er nog een hoop langdurig onderzoek gebeuren naar aspecten zoals veiligheid en impact op het milieu.

Zo werkt Google Glass

Een beetje technologie fanaat heeft zonder twijfel het een en ander meegekregen over de Google Glass. Een van de eerste ‘slimme’ brillen van zoekgigant Google die de manier waarop we omgaan met onze gadgets flink op de proef stelt. We weten ondertussen wel wat Google Glass is, namelijk een ‘slimme’ bril met een display waarmee je allerlei handige dingen kunt doen zoals je agenda bekijken, foto´s en video´s maken en zelfs updates delen met je Facebook vrienden. Maar hoe werkt het nou precies?

Cards

google glass cards

Het display op de Google Glass is zeer klein en alleen jij als gebruiker kunt het zien. Daarom is de manier van presenteren van alle informatie een zeer belangrijk onderdeel van Glass.

Google heeft ervoor gekozen om een zogenaamde ‘Cards Interface’ te gebruiken in de vorm van een tijdlijn. Door met je vinger over het paneeltje aan de poot van de bril te vegen kun je naar links en rechts swipen. Links krijg je alle toekomstige evenementen te zien zoals afspraken uit je agenda, het weer of vertrektijden van je vliegtuig of trein en rechts staan alle evenementen uit het verleden zoals berichten of foto´s. Door met je vinger op het controle paneeltje te tappen krijg je meer informatie over de kaart die je momenteel ziet. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om foto’s of video’s te delen met je vrienden of het weerbericht voor volgende week te bekijken.

‘Ok Google’

Iedereen die een nieuwe Android smartphone heeft zal ongetwijfeld een keer ´Ok Google´ hebben gezegd. De spraakbesturing in de nieuwste Android werkt verassend goed en het is daarom ook geen verassing dat het ook in Google Glass zit. Door op de standaard Card hardop ´Ok Google´ te zeggen open je een nieuwe wereld van mogelijkheden. In plaats van eindeloos door alle Cards te swipen met je vinger kun je simpelweg zeggen tegen Google Glass dat je bijvoorbeeld een foto wilt maken, video op wilt nemen, of wilt weten wanneer je volgende afspraak is. Uit ervaringen weten we dat spraakbesturing niet altijd vlekkeloos verloopt, maar met de nieuwste updates gaat het ons verassend goed af. In bijna 90% van de gevallen doet Glass wat je van hem vraagt en ook nog eens zonder lange wachttijden.

Tja, nu nog wachten tot we echte hologrammen kunnen projecteren via ons horloge en dan zijn we wat ons betreft al in de toekomst beland!

Wat te doen met je GoPro footage? 3 creatieve ideeën

Als we het over de GoPro hebben denk je al gauw aan al die prachtige video’s die mensen met het kleine apparaatje weten te maken. Dat komt voornamelijk omdat de GoPro klein en licht is en tegen een flinke stoot kan. Oh ja, hij is ook nog eens waterbestendig en kan Full HD video’s schieten! Kortom, een relatief goedkoop en uiterst handig alternatief voor het huren of kopen van dure videoapparatuur.

Maar wat veel mensen niet weten is dat de nieuwste GoPro’s (3 en hoger) ook nog eens 5-, 7- en 12- megapixel foto’s kunnen maken. Ook is er een ‘burst-modus’ waarmee je 30 foto’s per seconde kunt schieten, het zogenaamde Matrix effect en zelfs een Timelaps functie. Dit alles betekent dat je stiekem prachtige (actie)foto’s kunt maken met de GoPro. Daarom hebben wij hieronder voor jou 4 creatieve ideeën uitgezocht over wat je nog meer kan doen met je GoPro footage!

Timelaps

Een van de beste mogelijkheden van de GoPro is ongetwijfeld de Timelaps functie. Door de instellingen van je GoPro iets wat aan te passen wordt het mogelijk om prachtige Timelaps video’s en zelfs foto’s te maken.

Zo kun je bijvoorbeeld unieke foto’s maken door Timelaps frames achteraf over elkaar heen te plakken met de speciale GoPro software. Het effect wat je dan krijgt is een dynamische foto die lijkt te bewegen.

go pro effecten effecten go pro timelap go pro

Zoals je ziet zijn de foto’s van dusdanig hoge kwaliteit dat je ze zonder problemen een speciaal plekje in je huis kunt geven door ze bijvoorbeeld op canvas of aluminium af te drukken. Dynamische foto’s zoals je ze met de GoPro kan maken komen namelijk echt tot leven door ze bijvoorbeeld op een geborstelde plaat aluminium te laten drukken.

Burst Modus

Een ander leuk effect krijg je door de Burst Modus van de GoPro te gebruiken. Hiermee kun je zo’n 30 foto’s per seconde laten maken om zo de kleinste details van elk moment vast te leggen in een haarscherpe foto. Dus als je je altijd al afvroeg wat gebeurt als je een ballon laat knappen maar geen geld had om een peperdure hoge snelheidscamera aan te schaffen (zoals de meeste onder ons) dan kun je zelf het antwoord ontdekken met je GoPro:

balon go pro

Dit soort afbeeldingen dienen zich vaak goed voor het maken van imposante achtergronden voor bijvoorbeeld je computer of smartphone!

Matrix effect

Inderdaad, we hebben het hier over het slow motion effect waar de camera om een langzaam bewegend object (vaak subject) heen draait zoals we allemaal kennen van de scene met Neo uit de wereldberoemde film The Matrix. Niet alleen ziet het er imposant uit, met de GoPro software waar we het eerder over hadden kun je zelfs losse afbeeldingen uit de footage halen en converteren naar hoge kwaliteit foto’s. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om foto’s te gebruiken van verschillende perspectieven van een en dezelfde beweging!

3 innovaties die de fotografie wereld op de kop kunnen zetten

Waar we honderd jaar geleden nog met moeite kleurenfoto´s konden schieten hebben we vandaag de dag camera´s met technologieën waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Ultra HD 4K video´s opnemen, foto´s posten naar Facebook en zelfs GPS locaties toevoegen aan je foto´s, het is tegenwoordig allemaal mogelijk met de nieuwste camera´s.
Maar hoe zit het met de toekomst? Waar zitten we over een jaartje of 5 met de fotografie? Hieronder hebben wij de 3 spannendste en meest vooruitstrevende innovaties op het gebied van fotografie voor je op een rijtje gezet:

1.     Vloeibare lenzen

Hoeveel wij ook als fotografen van nieuwe en dure lenzen houden, feit blijft dat ze niet altijd even praktisch zijn. Telelenzen zijn al gauw heel zwaar (en duur) terwijl een gouwe ouwe nifty fifty niet altijd is opgewassen tegen een stootje. Stel je nu eens een lens voor die niet gemaakt is van glas, maar van een vloeistof. Je leest het goed, momenteel zijn er lenzen in ontwikkeling die gebruik maken van een speciale vloeistof om beeld te projecteren op een sensor.

De mogelijkheden van zulke vloeibare lenzen zijn eindeloos. Door een kleine elektrische lading door de vloeistof te jagen kun je het oppervlakte zo vervormen dat je haarscherpe beelden te zien krijgt. Dit betekend in theorie dat het mogelijk is om een zoom-lens te maken zonder een complex mechanisme in te bouwen. Hoewel de ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat hebben verschillende grote namen (Sony, Canon, Olympus) al patenten aangevraagd voor camerasystemen die gebruik maken van vloeibare lenzen.

2.     Pixels zijn verleden, foto’s met lichtstralen

De grootste fotografie fanaten hebben er vast wel eens over gelezen, de nieuwe Lytro Illum camera die beweert een compleet nieuwe manier van fotografie naar de markt te brengen. En geef ze eens ongelijk. De technologie die in de camera wordt gebruikt zorgt ervoor dat menig fotograaf zich even goed achter de oren kan krabben. De Lytro maakt namelijk geen gebruik van pixels, maar van zogenaamde Light Arrays om foto’s te maken. In plaats van lichtpuntjes op te vangen op de sensor meet de camera voor een korte tijd hele lichtstralen die op de sensor vallen.

Wat betekent dit in de praktijk? Het betekent dat je met één druk op de knop ‘alle mogelijke varianten van een foto’ kan maken. Om het nog concreter te maken; met de Lytro kun je foto’s maken waarmee je achteraf overal op het plaatje kan scherpstellen, natuurlijk kunt over- en onderbelichten en zelfs de foto van verschillende perspectieven kunt bekijken.

Klinkt ongelooflijk toch? Neem zelf hieronder maar een kijkje:

3.     Camera Apps

Wie dacht dat telefoons de enige apparaten waren die met de dag slimmer worden heeft het mis. De nieuwste camera’s hebben vandaag de dag talloze mogelijkheden zoals internet connectie en Bluetooth verbinding maken met je telefoon of computer. Hiermee wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om applicaties en functies te gaan schrijven voor de camera´s van de toekomst. Momenteel gebeurt dit vooral door de fabrikant, met enkele uitzonderingen daar gelaten. Maar wanneer de ´gewone gebruiker´ toegang krijgt tot het manipuleren van de software waarop de camera draait voorzien we een ware revolutie zoals we die ook bij de smartphone zagen met de opkomst van de eerste iPhone. Denk bijvoorbeeld aan gloednieuwe Lumera die je fotocamera in een klap een stuk slimmer maakt.

Mooi groen is niet lelijk. Duurzame schoenen zijn hot!

Baskets-OAT-Shoes-1_zps42540c90Dat duurzaam leven een regelrechte trend is, is je vast niet ontgaan. We eten bewuster, dragen minder bont en gaan liever voor producten die niet door kinderhanden gemaakt zijn. Een goede ontwikkeling, die innovatie aanjaagt. Na food is het nu de beurt aan fashion om duurzamer te worden en verschillende innovatieve ontwerpen veroveren reeds de markt. Een mooi voorbeeld hiervan is de schoen van OAT. Deze schoenen zijn volledig van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt en kunnen dus met een gerust hart in de natuur worden achtergelaten. Sterker nog, als je ze achter laat in de natuur ontstaat er iets moois! In de zool van deze sneakers zijn namelijk zaden ingesloten, die loskomen wanneer de schoenen verteren. Langzaam maar zeker groeit er uit deze zaden een boom, die helpt om CO2 in de lucht op peil te houden.

Technische, duurzame innovatie in schoenen

Naast deze milieubewuste innovatie, zijn er ook innovaties die schoeisel op een technische manier duurzamer maken. Deze innovatie heeft te maken met nieuwe productietechnieken, die ervoor zorgen dat de schoen sterker is en dus langer meegaat. Een voorbeeld daarvan is de Nike Fly Knit. Nike ontwikkelde een innovatieve brei-techniek, die door een computer wordt aangestuurd. Deze brei-techniek zorgt ervoor dat de schoen aanvoelt als een sok. De achterliggende gedachte: hardlopers performen het beste als zij zich niet bewust zijn van de schoenen die ze aanhebben, dus maken we een schoen die zó licht is dat je hem bijna niet voelt. Klinkt simpel, maar techniek maakte dit pas kortgeleden mogelijk.

Overigens gaat deze schoen niet alleen langer mee en voelt hij licht aan, door het efficiënte productieproces wordt er ook minder restafval geproduceerd waardoor de schoenen duurzamer zijn dan veel andere sneakers. Bij de productie van de Fly Knit’s leidt dat tot een vermindering van afval van wel 80% ten opzichte van Nike’s andere modellen. Dezelfde techniek wordt ook toegepast op sommige Roshe Run en Kaishi Run modellen.

Ook 3D printen is duurzaam

Diezelfde vermindering in productieafval maakt dat ook 3D printen veel mogelijkheden biedt om producten duurzamer te produceren. Dat komt omdat het massaproductie tegengaat. Trendwatchers en futurologen voorspellen dat in de toekomst ieder huishouden een 3D printer in huis zal hebben, wat betekent dat zij een groot deel van de producten die zij voor hun levensonderhoud nodig hebben zelf kunnen produceren. Hier zijn geen grote merken en massa’s producten meer voor nodig, slechts een goed print ontwerp dat aan te passen is aan de wensen van de consument.

Op dit moment wordt er al volop geëxperimenteerd met 3D geprinte schoenen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Nederlands’ bekendste modeontwerpster Iris van Herpen en schoenenontwerper Rem D Koolhaas. Maar ook jonge ontwerpers als Chris van den Elzen experimenteren volop met 3D technieken. Zo maakt van den Elzen gebruik van emulsies die vervaardigd zijn uit PLO gemixt met hout en algen. Hoe gaaf en duurzaam zou het zijn als we hun ontwerpen thuis uit de printer kunnen laten rollen?

3D-printed-shoes-by-Iris-van-Herpen-and-Rem-D-Koolhaas-31

Duurzame mode, en daarmee ook schoenen, hebben nog vaak onterecht een wat stoffig imago. Met de opkomst van nieuwe productietechnieken wordt ook deze productietak echter steeds groener. Mooi groen is in de toekomst dan ook zeker niet lelijk. Sterker nog: duurzame schoenen zijn hot!

Wearables: het perfecte cadeau voor fashion freaks en tech nerds!

hoiiTechniek en mode, twee werelden die tot voor kort weinig met elkaar te maken leken te hebben. Met de opkomst van wearables is dat verleden tijd. Steeds meer sieraden zijn voorzien van extra functies. Denk daarbij aan ringen waarmee je je telefoon kan opnemen, armbanden die aangeven dat je een sms hebt gekregen en kettingen die je vertellen of je wel genoeg beweegt op een dag. Wearables zijn hot en het perfecte cadeau voor de modebewuste en techniek verslaafde man of vrouw. De drie mooiste wearables op een rij!

Ringly ringen collectie

Het bedrijf Ringly kwam erachter dat Amerikaanse tieners gemiddeld meer dan 7,5 uur per dag aan media consumeren. Dat kan zijn via de televisie, computer of smartphone, maar natuurlijk ook via de tablet of één van de andere interactieve apparaten die doorgaans in en rond het huis slingeren. Voor het voor tieners belangrijkste apparaat – de telefoon – maakten zij daarom een prachtig sieraad. Met de Ringly kan je je telefoon kan bedienen. Super handig, want zo hoef je niet iedere vijf minuten je telefoon uit je zak te halen om te kijken of er iets gebeurt in de groepsapp. De Ringly is op dit moment uitverkocht, maar vanaf begin 2015 weer te verkrijgen. Bestellen kan alvast, dus ook voor kerst is dit het perfect cadeau!

NFC Ring

Ook de NFC Ring is een sieraad dat gekoppeld kan worden aan je telefoon. Als je de ring om hebt kan je je telefoon ermee vergrendelen en ontgrendelen en informatie opslaan en overzetten naar een ander apparaat. Ook kan je met deze ring huisdeuren en andere deuren, die voorzien zijn van een NFC slot, open maken. Handig! De NFC Ring is stoer en zowel geschikt voor mannen als vrouwen.

Thumb track

Toegegeven, de Thumb Track is niet zo mooi. Toch is het misschien wel de handigste wearable van deze lijst. De Thumb Track is een kleine computermuis, waarmee je de meest gebruikte functies van een gewone muis kunt uitvoeren. Een uitkomst voor iedereen die regelmatig lang achter de computer zit. Met de Thumb Track heb je een stuk minder kans op een vervelende muisarm. Hoewel niet erg subtiel, deze ring heeft een futuristisch uiterlijk dat geschikt is voor mannen en vrouwen.

De meeste wearables zijn nog niet in grote aantallen te verkrijgen. Het gaat hier vaak om kleine start ups, die door middel van een crowdfunding project geld binnen halen voor de productie van de sieraden. Een interessante ontwikkeling om te volgen de komende tijd!

Innovatie dé sleutel tot economisch succes! 3 ontwikkelingen op een rij

130930_Banner_InnovatieDe wereld verandert in hoog tempo. Om mee te gaan met maatschappelijke ontwikkelingen moet Nederland blijven innoveren. Nederlanders klagen nog al eens dat er geen echt innovatie klimaat heerst in ons land. Toch moet Nederland hét innovatieland van de toekomst worden. Daarmee verzekeren we de kracht van onze economie en onze toekomstige welvaart. Maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, individualisering en vergrijzing brengen namelijk een enorme hoeveelheid vraagstukken met zich mee. Vraagstukken, waarbij zowel technische innovatie als procesinnovatie een grote rol in de oplossing kunnen spelen.

Ook bedrijven hebben belang bij innovaties. De snelle ontwikkeling van nieuwe technische toepassingen zorgt ervoor dat producten sneller verouderen dan tien jaar geleden. Iedere twee jaar – of sommigen onder ons zelfs ieder jaar – ruilen we onze smartphone in voor een nieuwe en met de opkomst van slimme apparaten kunnen we niet meer aankomen bij onze vrienden met een gewone koelkast of ouderwetse thermostaat. In de strijd om de consument moeten bedrijven zich dus blijven uitdagen. Het tekent onze samenleving en laat drie grote ontwikkelingen zien, die ieder kansen bieden voor economisch succes.

  1. Nederland moet mee met het veranderende innovatieklimaat.
  2. We moeten ons voorbereiden op regelgeving rondom slimme apparaten.
  3. Nederland moet meer doen om innovaties van eigen boden vast te houden.

Nederland moet mee met verandering in innovatieklimaat

In maart 2014 berichtte de NOS dat Nederland was gedaald op de Europese innovatieranglijst. Zweden, Denemarken, Duitsland, Finland en Luxemburg doen het dit jaar beter op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Ook de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) uitte kritiek op het innovatiebeleid van de regering. Er zou te weinig aandacht zijn voor de vraag waar Nederland in de toekomst haar geld mee moet verdienen. Ricardo Hausmann en César Hidalgo schrijven in het rapport How will the Netherlands earn its income 20 years from now? dat de Nederlandse economie sinds jaar en dag in sterke mate afhankelijk is van de export binnen Europa. Een zwakke Europese economie is een direct gevaar voor onze welvaart. In het rapport Naar een lerende economie schrijft de Raad dit jaar verder dat innovatie sterk veranderd (PDF) is sinds de jaren negentig, de hoogtijdagen van de Research & Development (R&D) afdelingen bij bedrijven. Was R&D in de twintigste eeuw de sleutel tot succesvolle innovatie, in de eenentwintigste eeuw is innovatie volgens de WRR een continu leerproces dat gebaseerd is op permanente interactie. Dé reden waarom Apple zich binnen relatief korte tijd zo sterk kon ontwikkelen met een klein R&D budget. Goed nieuws voor Nederland, want slimme mensen genoeg en we zitten graag voor een dubbeltje op de eerste innovatierij.

innovation-performance-2014

Voorbereiden op de komst van slimme koelkasten en zelfrijdende auto’s

Het is inmiddels breed bekend dat slimme apparaten in de toekomst een groot deel van onze dagelijkse bezigheden gaan overnemen. Zo sprak minister Asscher onlangs zijn zorgen uit over de robotisering van de samenleving en een baanloze toekomst. Niet alleen in de werksfeer, ook in de privésfeer zijn er talloze voorbeelden van innovaties die ons leven gaan veranderen. Denk daarbij aan de slimme koelkasten en zelfrijdende auto’s. In het Amerikaanse Nevada heeft de Google auto zonder stuurman nu al meer dan een miljoen kilometer op de openbare weg gereden, zonder ongelukken te maken, en door slimme koelkasten is zelf boodschappen doen verleden tijd. Ongelukken met deze innovaties werken tot nu toe vooral op de lachspieren, maar Nederland moet zich voorbereiden op de komst van deze nieuwe apparaten in ons land de komende jaren. Want wie is er aansprakelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk maakt of als een slimme koelkast per ongeluk 2000 eieren bestelt? Nu we zien dat deze apparaten steeds meer gebruikt worden door consumenten, moeten de overheid zorgen dat er beleid klaar ligt dat uitdagingen wat betreft aansprakelijkheid tackelt.

Innoveren en vasthouden

Ten derde moet Nederland zorgen dat de innovaties die er ontstaan worden vastgehouden. Zo staat ’s werelds grootste 3D-printerfabriek in New York, maar had deze zomaar in Nederland kunnen staan. Initiatiefnemer Shapeways kwam in 2017 namelijk voort uit een incubatorprogramma van Philips voor innovatieve producten. Nadat er in Nederland weinig animo bleek te zijn voor het ontwikkelen van 3D printing, nam initiatiefnemer Shapeways een uitvlucht naar New York. Het resultaat? Een fabriek bestiert door Nederlanders en een stukje Nederlandse trots in New York. Maar hoe mooi zou het geweest zijn als deze printerfabriek in Nederland had gestaan?


Kortom, Nederland is een vruchtbaar innovatieland waar met weinig middelen groot succes te halen is. We moeten het alleen wel willen. Om innovatie een essentieel deel van onze economie te maken moeten we op zoek naar de sleutel voor succes: meegaan met de tijd en successen koesteren.

IT Innovation Day op 25 september

Over iets meer dan 3 weken is het weer tijd voor de IT Innovation Day. Het evenement over innovatie in de IT werd vorig jaar voor het eerst gehouden en vanwege het grote succes heeft IDG Nederland besloten het evenement dit jaar opnieuw te organiseren.

innovation-day

Dag vol innovatie

IT Innovation Day is een dag voor ondernemers en professionals die geheel in het teken staat van het innovatief gebruik van IT. In een sector die nooit stil staat is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en moeten bedrijven zich blijven inspannen om altijd up-to-date te blijven wat betreft kennis en implementatie van IT. Een speciale dag om kennis te maken met de meest baanbrekende ideeën en echte innovatie binnen de IT-wereld is dan ook geen overbodige luxe.

Een korte impressie van IT Innovation Day 2013

Programma

Tijdens de IT Innovation Day 2014 zullen de thema’s IT Today, IT Tomorrow en IT Future aan bod komen en er zullen binnen elk van deze thema’s onder andere lezingen worden gehouden en trainingen en workshops worden gehouden. De sprekers die aan het woord komen zijn vooraanstaande mensen die de Nederlandse IT-innovatie voorstuwen. Zo zal Maurice de Hond een keynote houden over innovatie in het onderwijs en zal Marion Koopman, CEO van de Greenhouse Group,  meer vertellen over de manier waarop nieuwe apparatuur zoals de Oculus Rift kan worden gebruikt in het bedrijfsleven.

Een eerdere presentatie van Marion Koopman over het gebruik van de Oculus Rift voor het visualiseren van big data

Bijwonen?

Wil jij ook een kijkje willen nemen op de IT Innovation Day? Dan is het verstandig om je nu vast aan te melden op de website van het evenement. De IT Innovation Day vindt dit jaar plaats op 25 september in de Prodentfabriek in Amersfoort. De kosten voor een entreebewijs zijn 299 euro exclusief btw.

Nederlandse industrie herstelt, papier- en grafische industrie blijft krimpen

digitale drukkerUit de kwartaalmonitor van het CBS bleken positieve cijfers voor de Nederlandse industrie. De meubelindustrie & papier- en grafische industrie blijven echter krimpen. De grafische industrie industrie is onderhevig aan enorme concurrentie uit zowel binnen- als buitenland. De vraag is of er in deze industrie wel genoeg geïnnoveerd wordt en hoeveel deze markt nog kan innoveren. Voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie en welvaart is innovatie van cruciaal belang.

Vooral bij drukkerijen is er weinig (en onvoldoende) innovatie, en lokale drukkerijen kunnen het niet meer opnemen tegen de online concurrentie uit binnen- en buitenland. Met name door de schaalvergroting die door industriële en internetdrukkerijen is ingezet, zullen ambachtelijke drukkerijen moeten specialiseren, transformeren of groeien om bestaansrecht te kunnen behouden. Een succesvolle drukkerij streeft naar een optimale efficiëntie en een persen die non-stop actief is. Toch wordt dat steeds moeilijker doordat er sprake is van overcapaciteit en, mede door de intrede van web-to-print diensten, hevige concurrentie uit binnen- en buitenland door.

Concurrentie, prijzenoorlog & bedrijfsmodel

off-set-printerDe grafische industrie bevindt zich momenteel in een prijzenoorlog en in veel gevallen zijn drukkerijen zelfs bereid om onder de kostprijs opdrachten aan te nemen, zolang dit er voor zorgt dat de persen non-stop kunnen draaien. Hoewel dit in sommige gevallen een vrij efficiënte manier is om de dalende vraag naar drukwerk op te vangen, is het geen oplossing voor op de lange termijn.

Opmerkelijk is dat veel lokale drukkerijen toch voor deze oplossing kiezen is een gevolg van het feit dat zij te vertrouwd zijn geraakt aan het oude businessmodel, dat voornamelijk geschikt was voor een situatie met weinig concurrentie. De drukkerijen staan niet direct te springen om veranderingen door te voeren en als er geen faciliteiten zijn om hun diensten online aan te bieden, dan wordt hier vaak geen haast mee gemaakt. Online drukkerijen bieden daarentegen een steeds breder productportfolio aan en beschikken vaak over zowel digitale als off-set drukpersen waarmee drukwerk goedkoop en snel geleverd kan worden. De lokale drukkerijen lijken de markt van een afstand te bekijken en passen de neergaande prijzen aan om competitief te blijven.

Toch staat de grafische industrie niet geheel stil. Met name in de verpakkingsmarkt vindt veel groei en innovatie plaats. Door veranderingen in regelgeving en de toenemende eisen van de consument vervult Nederland hier internationaal een significante rol.